UT’er promoveert op verbeterde aansturing industriële robotarm

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De industrie staat aan de vooravond van een grote doorbraak. Industriële robots zullen op korte termijn ook inzetbaar en betaalbaar zijn voor kleinschalige productie dankzij het aansturingssysteem dat is ontwikkeld binnen het Nederlands-Duitse samenwerkingsverband Sinbot. De eerste tests zijn veelbelovend, blijkt uit promotieonderzoek van Maarten Essers van de Universiteit Twente.

Grote bedrijven in de maakindustrie, bijvoorbeeld de automotivebranche, zetten steeds meer slimme robots in voor massaproductie. Voor kleine series is dat niet rendabel, omdat het (her)programmeren van industriële robots een duur en tijdrovend proces is. Een bijkomend probleem is de hiërarchische structuur van het aansturingssysteem, waardoor veel meer machines bij het proces zijn betrokken dan noodzakelijk. Dat maakt het voor robots lastig om snel te kunnen overschakelen op nieuwe taken. Ook vergroot het de kansen op fouten in de productie. Bij het produceren van grote hoeveelheden is dat minder een bezwaar dan bij kleine serieproducties. Robots worden om die reden nog nauwelijks ingezet in het midden- en kleinbedrijf.

Promovendus Maarten Essers van de Universiteit Twente heeft onderzoek gedaan naar de verbeterde aansturing van de industriële robotarm. De nieuwe generatie intelligent aangestuurde robots is wél in staat om snel en flexibel productietaken uit te voeren, wijst zijn onderzoek uit. In het nieuwe systeem worden verschillende robots niet top-down aangedreven, maar overleggen ze met elkaar wat ze doen. Daardoor zijn ze in staat om uiteindelijk zelfstandig taken toe te wijzen en uit te voeren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.