UT’er krijgt subsidie voor medische robot

Pieter Edelman
2 december 2014

Sarthak Misra van UT-onderzoeksinstituut Mira krijgt een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro. Met het geld gaat hij een robotgestuurd systeem ontwikkelen dat nauwkeurig magnetische deeltjes in het menselijk lichaam kan plaatsen. De magnetische deeltjes zijn vervolgens met een extern magneetveld verder te sturen, bijvoorbeeld om medicijnen af te leveren.

Misra werkte al eerder aan een robotsysteem om naalden onder geleide van beeldvormende technieken naar de juiste plek te manoeuvreren. Dit is een van de meest voorkomende minimaal-invasieve ingrepen, bijvoorbeeld voor het nemen van biopten. Traditioneel gebruiken chirurgen hier stijve naalden voor die een rechte weg moeten afleggen. De naalden van Misra zijn echter flexibel en hebben een asymmetrische punt, waardoor ze met een robotaansturing in bochten door het lichaam gestuurd kunnen worden.

In het nieuwe Robotar-onderzoeksproject zal dit gecombineerd worden met het inbrengen van deeltjes die met een extern magneetveld verder te sturen zijn. Deze zomer demonstreerde de UT een ‘robotje’ gebaseerd op het bouwplan van een spermacel dat met magneten tot op de micrometer nauwkeurig naar een plek te sturen is.