UT werkt binnen EU-project aan inspectiedrones windturbines

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een team van Twentse robotica-experts is de enige overgebleven Nederlandse deelnemer in de grootste roboticacompetitie van Europa. In deze European Robotics Challenges (Euroc) draait het om het overbrengen van fundamentele kennis over robotica naar praktische toepassingen in de industrie. Onder de vlag van het roboticacentrum Leo ontwikkelt het team autonome drones die onderdelen van windturbines inspecteren.

Inspecties van windturbines zijn arbeidsintensief, duur en gevaarlijk. Vaak kiezen beheerders er daarom voor om de verplichte jaarlijkse inspectie niet uit te voeren. Dit brengt ernstige veiligheidsrisico’s en een hogere verzekeringspremie met zich mee. Met circa vijftigduizend windturbines in Europa lopen de kosten voor onderhoud en inspectie naar schatting op tot een totaal van acht miljard euro per jaar. De luchtrobots waar het Twentse team aan werkt, leveren in deze industrie een jaarlijkse besparing van miljoenen euro’s op. Bovendien worden de veiligheidsrisico’s flink verkleind.

Het team, onder leiding van Matteo Fumagalli uit de vakgroep Robotics and Mechatronics van de Universiteit Twente, heeft in het Schotse bedrijf Cyberhawk een partner gevonden die het robotplatform op de markt gaat brengen. Fumagalli richt zich in zijn onderzoek op het onderhoud van hoogspanningskabels en windturbines door meerdere luchtrobots. Autonome samenwerking tussen die drones is daarbij erg belangrijk. Fumagalli rust de drones uit met een arm waarop camera’s, sensoren en gereedschap zijn geplaatst. Zijn drones kunnen uiteindelijk zonder de tussenkomst van mensen onderhoud aan de hoogspanningskabels, energiecentrales en windturbines uitvoeren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.