UT verbetert mri-compatibele biopsierobot

Pieter Edelman
4 juli 2018

Tijdens de Surgical Robot Challenge op het Hamlyn Symposium in London hebben UT-onderzoekers een verbeterde versie gepresenteerd van hun mri-compatibele borst-biopsierobot. Nieuw in het ontwerp van deze Sunram 5 zijn dualspeed-motoren die zowel snelle als nauwkeurige bewegingen mogelijk maken, waardoor het doelgebied in tien seconden bereikt kan worden met een marge van slechts 0,1 mm. Verder is er een veiligheidsmechanisme toegevoegd dat de naald terugtrekt als de netspanning of luchtdruk wegvalt.

De UT werkt al een tijdje aan de robot en presenteerde al verschillende prototypes. Het apparaat is bedoeld om biopten te nemen bij vermoeden op borstkanker. Nu is dit een handmatige procedure waarbij de arts op basis van een vooraf genomen scan bij het doelgebied probeert te komen. Daardoor is er altijd wat onzekerheid dat de naald op de goede plek zit. Met de Sunram kan de procedure in een mri-scanner worden uitgevoerd en is het wel duidelijk of de naald het doelgebied raakt.

Om in de krachtige magneetvelden van een mri-scanner te kunnen werken, is de robot voornamelijk van kunststof gemaakt. De actuatie is gebaseerd op luchtdruk. Om het apparaat compact genoeg te houden voor de kleine holte van een mri-scanner, wordt de besturing buiten de mri-scanner geplaatst. Die stuurt de lucht via lange slangen naar de cilinders van de robot. De robot kan verder in verschillende oriëntaties aangesloten worden op de bestaande borstcompressiesysteem, waardoor elke locatie in de borst te bereiken is.