UT-spinoff werkt aan nieuwe generatie revaladierobots

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Robots die helpen met looprevalidatie hebben tot nog toe beperkt succes. Gable Systems, een spinoff van de UT, wil daar verandering in brengen. De startup wil volgend jaar de markt op met de volgende generatie looprobot. Zonder benen, maar wel met wieltjes.

Niets dan lof van Carsten Voort en Sebastiaan Behrens voor hun alma mater, de Biomedical Engineering-vakgroep van de Universiteit Twente. Maar een promotietraject zagen ze niet zitten; de academische wereld kan weleens wat stroperig zijn, en ze wilden juist dat de kennis over revalidatietechnologie die er de afgelopen vijftien is opgedaan naar de praktijk komt. Daarvoor is de dynamiek van het bedrijfsleven nodig, zo vonden ze.

En dus richtte het tweetal in 2015 Gable Systems op, een startup die werkt aan een nieuwe technologiegeneratie om te helpen met looprevalidatie. Loop- en balansproblemen kunnen een van de vervelende gevolgen zijn van een beroerte of bijvoorbeeld van hersenletsel bij een auto-ongeluk. Met veel training is het gelukkig vaak ook mogelijk om een deel van de verloren functionaliteit terug te krijgen of in elk geval om het gebrek heen te leren werken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.