UT-spin-off stuurt biopsierobot met mri

Alexander Pil
2 september 2019

Machnet Medical Robotics is de naam van een nieuwe spin-off die aan de slag gaat met kennis die is ontwikkeld aan de Universiteit Twente. Het bedrijf dat zich in Twente vestigt, ontwikkelt een robot voor mri-gestuurde biopsies. De toepassing richt zich in eerste instantie op het nemen van biopsies bij vroege fase borstkanker. De Universiteit Twente en het bestaande bedrijf Machnet Holding zijn beide aandeelhouder in Machnet Medical Robotics.

Foto: Universiteit Twente

De medische robot brengt volgens Jeroen Veltman, radioloog bij Ziekenhuisgroep Twente en nauw betrokken bij dit initiatief, verschillende voordelen. ‘Deze mri-compatible robottechnologie stelt een radioloog in staat een biopsie of behandelnaald op zeer nauwkeurige wijze te positioneren. De rol van mri in de diagnostiek wordt steeds groter en de gepersonaliseerde behandelplannen voor de patiënten vragen steeds nauwkeurigere diagnostiek. Deze nieuwe ontwikkeling geeft allerlei mogelijkheden om de zorg te verbeteren. Naast toepassingen voor de borst verwachten we dat bijvoorbeeld ook mri-geleide prostaatdiagnostiek en behandeling of mri-geleide vasculaire interventies hier voordeel van gaan hebben.’

De basis voor de robot ligt bij de onderzoeksgroep van Stefano Stramigioli, die zich als hoogleraar Advanced Robotics bezighoudt met de ontwikkeling van medische robots. Françoise Siepel en Vincent Groenhuis zijn binnen deze groep samen met Stramigioli de uitvinders van de technologie achter de nieuwe biopsierobot. Hiervoor is een patentaanvraag ingediend. Abe van der Werf, die met het bedrijf Machnet succesvol werd met rf-spoelen voor mri’s, kwam enkele jaren geleden in contact met deze onderzoekers en zag kansen om deze robot samen met de UT te ontwikkelen en naar de markt te brengen.

‘De komende jaren brengen we het bestaande prototype naar een gecertificeerde medisch device dat kan worden toegelaten op de medische markt’, zegt Machnet-directeur Nico Arfman. ‘Daarvoor bouwen we een team, werken we het businessplan verder uit en zoeken we financiering voor deze vervolgstappen. Deze nieuwe onderneming biedt kansen om samen met onderzoekers, studenten en radiologen baanbrekende toepassingen te ontwikkelen voor de radiologie.’

Bij de totstandkoming van deze spin-off waren het kennistransferoffice van Novel-T, OostNL, Health Valley en de ondernemers van Holland Innovative betrokken.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.