UT-spin-off Lightmotif verkoopt eerste productiemachine

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Lightmotif heeft zijn eerste productiemachine bij een Nederlandse klant geïnstalleerd. De in 2008 opgerichte spin-off van de Universiteit Twente en het M2I-instituut ontwikkelt productieoplossingen voor microbewerkingen gebaseerd op het gebruik van ultrakortepulslasers. Deze technologie biedt mogelijkheden voor nauwkeurige bewerkingen en vindt toepassingen binnen sectoren waarin hoogwaardige productie een rol speelt. Bewerkingen op micrometerschaal als boren, frezen en snijden zijn mogelijk op ieder gewenst materiaal. Met deze technologie kunnen ook texturen aangebracht worden op oppervlakken om zo de functionele eigenschappen van materialen te verbeteren.

De geïnstalleerde machine is aangeschaft door een niet nader genoemd hightechbedrijf om een bestaand microbewerkingsproces te vervangen. De nieuwe technologie heeft hier reeds bewezen een nauwkeurigere bewerking mogelijk te maken en is daarnaast duurzamer en beter te automatiseren, stelt Lightmotif. Deze klant verwacht met de nieuwe technologie een betrouwbaarder product te kunnen fabriceren tegen lagere kosten.

Een belangrijk kenmerk van de ontwikkelde machine is een hoog integratieniveau. Om de vereiste nauwkeurigheid te kunnen halen worden verschillende sensorsystemen gebruikt om mogelijk optredende afwijkingen te monitoren en te compenseren. Het resultaat is een makkelijk te bedienen machine die een hoognauwkeurig proces betrouwbaar kan uitvoeren, aldus Lightmotif.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.