UT-spin-off Lightmotif verkoopt eerste productiemachine
Lightmotif heeft zijn eerste productiemachine bij een Nederlandse klant geïnstalleerd. De in 2008 opgerichte spin-off van de Universiteit Twente en het M2I-instituut ontwikkelt productieoplossingen voor microbewerkingen gebaseerd op het gebruik van ultrakortepulslasers. Deze technologie biedt mogelijkheden voor nauwkeurige bewerkingen en vindt toepassingen binnen sectoren waarin hoogwaardige productie een rol speelt. Bewerkingen op micrometerschaal als boren, frezen en snijden zijn mogelijk op ieder gewenst materiaal. Met deze technologie kunnen ook texturen aangebracht worden op oppervlakken om zo de functionele eigenschappen van materialen te verbeteren.

De geïnstalleerde machine is aangeschaft door een niet nader genoemd hightechbedrijf om een bestaand microbewerkingsproces te vervangen. De nieuwe technologie heeft hier reeds bewezen een nauwkeurigere bewerking mogelijk te maken en is daarnaast duurzamer en beter te automatiseren, stelt Lightmotif. Deze klant verwacht met de nieuwe technologie een betrouwbaarder product te kunnen fabriceren tegen lagere kosten.
Een belangrijk kenmerk van de ontwikkelde machine is een hoog integratieniveau. Om de vereiste nauwkeurigheid te kunnen halen worden verschillende sensorsystemen gebruikt om mogelijk optredende afwijkingen te monitoren en te compenseren. Het resultaat is een makkelijk te bedienen machine die een hoognauwkeurig proces betrouwbaar kan uitvoeren, aldus Lightmotif.
Volgend jaar introduceert Lightmotif een standaardmachine voor lasermicrobewerken met ultrakortepulslasers. Dit wordt een flexibel 3-assig systeem met besturingssoftware die de gebruiker in staat stelt om complexe en grote bewerkingsopdrachten te genereren maar ook geschikt is voor een snelle omschrijving van simpele experimenten.