UT richt pijlen op ethische en juridische aspecten van drones

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Universiteit Twente heeft 150 duizend euro subsidie van NWO gekregen voor de ontwikkeling van een tool voor ontwikkelaars van drone-toepassingen om de ethische, maatschappelijke en juridische aspecten van hun werk in kaart te brengen. De UT hoopt dat het project een opmaat is voor een nationaal expertisecentrum op dit vlak.

Drones maken een enorme opmars in de maatschappij, maar er is nog veel onduidelijkheid op ethisch en juridisch vlak, stelt de UT. Drones kunnen bijvoorbeeld schade toebrengen, maar ook ten onrechte concluderen dat een brand is geblust. Het is nog niet geheel duidelijk wie dan verantwoordelijk is. Ook op het vlak van privacy zijn er belangrijke vragen.

De tool die de UT beoogt – bijvoorbeeld een workshop of een stappenplan -, moet ontwikkelaars van drones helpen om inzicht te geven in deze kwesties. Bij het project zijn ook de bedrijven UAV international en Clear Flight Solutions betrokken, en er wordt samengewerkt met verschillende regionale en nationale partijen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.