UT-professor Stramigioli ontvangt ERC-subsidie voor robotvogel

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Stefano Stramigioli is een van de vijf UT-wetenschappers die European Research Council (ERC) Proof of Concept-subsidie toegekend hebben gekregen. Deze aanvullende subsidie van maximaal 150 duizend euro wordt toegekend aan eerdere ERC-subsidieontvangers en is bedoeld om de potentie van wetenschappelijk onderzoek voor nieuwe innovaties verder te verkennen, om daarmee relevant wetenschappelijk onderzoek dichter naar de markt te brengen.

Stramigioli ontvangt de subsidie voor het Portwings-project waarmee hij en zijn medeonderzoekers de natuurkundige basis achter de vogelvlucht beter willen begrijpen en willen werken aan nieuwe technische manieren om een robotvogel te maken die beter presteert dan alles wat er bestaat. Een van de aspecten van dit streven is de engineering van ingebedde sensoren en actuatoren in materialen, met name door gebruik te maken van additive manufacturing.

In dit specifieke geval hadden de onderzoekers het (gepatenteerde) idee om een elektrisch geleidend materiaal te gebruiken voor 3D-printen en dit te gebruiken in combinatie met elektroden om de weerstand in realtime te meten om de eigenschappen van het te printen object te bepalen. Dit zou het 3D-printen drastisch kunnen verbeteren door een goedkope en gemakkelijk uitvoerbare manier te bieden om de regellus tijdens het printen te sluiten en gegevens te verzamelen die voor verschillende karakteriseringsdoeleinden kunnen worden gebruikt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.