UT opent onderzoekscentrum voor onbemande vliegtuigjes

Alexander Pil
18 mei 2022

De afgelopen twee decennia heeft het gebruik van onbemande luchtvaartuigen (unmanned aerial vehicles, uav’s) een hoge vlucht genomen. De faculteit ITC van de Universiteit Twente loopt voorop bij deze ontwikkeling en maakt intensief gebruik van uav’s voor remote sensing. Vanwege de enorme belangstelling voor uav-technologie binnen en buiten de faculteit, richtte ITC een uav-centrum op.

Het centrum structureert en vergroot de opgedane kennis binnen het uav-onderzoek. Daarnaast breidt het de capaciteit van ITC op het gebied van onderwijs en advies uit. Onderzoekers van verschillende afdelingen werken in het nieuwe centrum samen om maatschappelijke en wetenschappelijke impact te creëren rondom drones en unmanned aerial vehicles. Zo vergaart het uav-centrum onder meer kennis over elektronica en robotica. Met die kennis kan het bijvoorbeeld sensoren en platformen beter aanpassen aan complexe situaties.

Naast vakkennis en het in kaart brengen van situaties met behulp van uav’s draagt het Twentse centrum ook bij aan de missie van ITC: capaciteitsontwikkeling, waarbij het mondiale wicked problems aanpakt door kennis en instrumenten op het gebied van geo-informatie en aardobservatie effectief toepassen, delen en faciliteren.