UT opent labs voor robotonderzoekers

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Op de Universiteit Twente is de aftrap geweest van het Terrinet-consortium. Binnen dit initiatief stellen dertien Europese topinstituten hoogwaardige infrastructuur ter beschikking voor robotonderzoekers wereldwijd. Wetenschappers kunnen voorstellen indienen om in een van de aangesloten labs experimenten uit te voeren. Terrinet valt onder de Excellent Science-pijler van het EU-programma Horizon 2020.

Terrinet heeft de ambitie om het ‘Cern voor robotica’ te worden. ‘Cern is een goed voorbeeld voor het delen van excellente infrastructuur; onderzoekers van over de hele wereld komen daarnaartoe voor hun experimenten’, aldus Stefano Stramigioli, UT-professor en hoofdonderzoeker voor Terrinet vanuit de UT. ‘Terrinet heeft datzelfde doel. We willen de beste infrastructuur bieden voor wetenschappelijk robotonderzoek.’

De UT stelt binnen Terrinet onder meer Space53 beschikbaar, een testcentrum voor robotsystemen zoals de drones op Twente Airport. En de Icub, een geavanceerde robot om sociale interactie en machine learning te bestuderen. Verder doen er een aantal robots mee uit de verschillende UT-laboratoria: het Robotics and Mechatronic Lab, onder voorzitterschap van Stramigioli, het Human Media Interaction-lab van Vanessa Evers en het Biomechanical Engineering-lab met de looprobot Lopes van Herman van der Kooij.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.