UT-onderzoeker ontwikkelt prototype van cheeta-robot

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Tijdens vier jaar onderzoek en ontwikkeling bouwde Geert Folkertsma een kleine robotversie van het snelste landdier ter wereld die zich op dezelfde manier beweegt. De robot gebruikt voor zijn voortbeweging – naar verhouding – slechts zo’n vijftien procent meer energie dan een echte cheeta. Op 21 april promoveert Folkertsma op dit onderzoek aan de Universiteit Twente.

Folkertsma: ‘De cheeta is het snelste landdier ter wereld. Hij maakt heel efficiënt gebruik van zijn energie. Ik wilde een robot maken die op dezelfde manier rent. Dit is nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe robots. We zullen steeds meer gebruikmaken van robots in ons dagelijks leven en moeten dus zorgen dat ze zich in onze omgeving goed kunnen verplaatsen. Mijn stofzuigrobot kan bijvoorbeeld niet over drempels heen of de trap op. We zullen daarom robots moeten ontwikkelen die kunnen lopen. Om dat efficiënt te doen, kunnen we veel leren van de cheeta.’

Terwijl lopende robots doorgaans groot en zwaar zijn en logge stappen nemen die veel energie verbruiken, loopt de cheeta heel snel en efficiënt. Folkertsma: ‘Als je de kennis over het looppatroon van de cheeta toepast, kun je robots veel eleganter en vooral efficiënter laten lopen.’ Het onderzoek van Folkertsma levert kennis op die kan worden ingezet voor de robots van de toekomst, bijvoorbeeld voor de robots die ondersteuning bieden in het huishouden of in de zorg. De kennis die is opgedaan in het project kan ook worden ingezet voor revalidatierobots of geavanceerde protheses die toegerust zijn met robotica.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.