UT leidt speurtocht naar maatschappelijke gevolgen nieuwe technologie

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Universiteit Twente gaat een wereldwijd onderzoeksproject coördineren naar maatschappelijke vraagstukken rond drie belangrijke opkomende technologieën, te weten robotica en kunstmatige intelligentie, menselijke genetica, en het toevoegen van technologie aan het menselijk lichaam. Horizon2020 steekt rond de vier miljoen euro in dit Sienna-project (Stakeholder-informed ethics for new technologies with high socio-economic and human rights impact). Verschillende organisaties scharen zich achter het project, waaronder de IEEE, ACM, Eurobotics en WHO.

Het project moet leiden tot inzichten voor regelgeving die deze technologische ontwikkelingen in lijn brengen met de geldende waarden en belangen. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met experts, maatschappelijke organisaties en gewone burgers: er worden in elf landen in totaal elfduizend interviews afgenomen. Vraagstukken richten zich onder meer op vrijheid, privacy, gelijkheid, menselijke autonomie en waardigheid.

In totaal zijn twaalf onderzoeksinstellingen betrokken bij het project. Naast de UT gaat het om universiteiten en instituten uit Brazilië, China, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Japan, Polen, Spanje, de VS, Zuid-Afrika en Zweden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.