UT in project voor detectie rampenslachtoffers

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De UT gaat onder leiding van een Grieks instituut en met partners uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Zweden werken aan een systeem om snel gewonden op te kunnen sporen bij rampen zoals aardbevingen en aardverschuivingen. Het Inachus-project, waar in totaal twintig partners in deelnemen, wil hiervoor gegevens combineren van onder meer satellieten, drones, inspectierobots en sensoren die mobiele telefoons kunnen detecteren. Het project heeft een budget van ruim 14 miljoen euro en een duur van vier jaar.

Het systeem moet uiteindelijk alle informatiebronnen combineren om een 3D-reconstructie te maken van de plaatsen waar zich waarschijnlijk overlevenden bevinden. Hulporganisaties kunnen hiermee gerichter overlevenden opsporen bij. Het systeem moet rampplekken ter grootte van een stadswijk kunnen analyseren.

De ITC-foculteit van de UT zal zich specifiek gaan buigen over populatie-mapping; modellen om te schatten waar mensen zich bevonden op het moment van de ramp. Ook gaan de onderzoekers aan de slag met het verwerken van de drone-gegevens. Verder komt het ontwikkelen van trainingsmateriaal voor het systeem op het bordje van de UT.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.