UT gebruikt avatars om robotbesturing te verbeteren

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Sommige plekken zijn levensgevaarlijk of moeilijk te bereiken, maar toch wil je hier de kennis en vaardigheden van mensen kunnen gebruiken. Het project ‘Predictive avatar control and feedback’ (Pacof) richt zich op een robotsysteem dat de bestuurder van een robot het gevoel geeft op de plek van de robot te zijn. Drie onderzoekers uit de drie verschillende disciplines van de faculteit EEMCS van de Universiteit Twente werken samen binnen dit project.

De avatars waar Douwe Dresscher, Gwenn Englebienne en Felix Schwenninger aan werken, hebben wat weg van de blauwe mensachtigen uit de gelijknamige film. ‘In plaats van deze fictieve personages werken we aan eenzelfde soort besturingssysteem die de bestuurder het gevoel moet geven dat hij of zij de plek van de robot inneemt’, vertelt Dresscher.

In Noorwegen worden al robots voor in de thuiszorg ontwikkeld, maar die zijn nog niet zo persoonlijk als ze zouden kunnen zijn. In het dunbevolkte land kunnen avatars uitkomst brengen om de enorme afstanden in het land te overbruggen doordat verzorgers in de huid van de robots kruipen. Ook voor gevaarlijke toepassingen – zoals bij het (ont)laden van olietankers in de haven van Rotterdam – komen avatars goed van pas. ‘Bij het werken met gevaarlijke stoffen wordt om de expertise van operators gevraagd. Met behulp van een avatar kun je de benodigde vaardigheden naar de olietanker krijgen zonder mensen in gevaar te brengen’, aldus Dresscher.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.