UT gaat supergeleidende generator voor windturbine maken
De Twentse leerstoel Energy, Materials and Systems (EMS) ontvangt een subsidie van 2 miljoen euro om een supergeleidende generator te ontwikkelen voor windturbines. In 2018 zal een proefversie worden ingebouwd in een bestaande 3,6 megawatt windturbine in het Deense Thyborøn. De ontwikkeling is onderdeel van het Horizon2020-project Ecoswing dat gecoördineerd wordt door het Deense Envision Energy. Het budget voor het totale project bedraagt 13 miljoen euro, waarvan 10 miljoen afkomstig van de EU.
In de nieuwe generator worden de permanente magneten vervangen door spoelen die, doordat ze gekoeld worden tot min -180 graden Celsius, supergeleidend worden. Daardoor kunnen ze een magneetveld opwekken dat tot dertig keer sterker is dan dat van permanente magneten of koperen spoelen.
Het belangrijkste voordeel van de supergeleidende generator is de gewichtsreductie van veertig procent vergeleken met conventionele generatoren. De gondel kan daardoor een 25 procent lichter worden uitgevoerd, en bovendien kan er ook materiaal bespaard worden in de rest van de toren. Op termijn moet dat de kosten van windmolens sterk terugdringen.
Daarnaast is de nieuwe generator minder afhankelijk van de aanvoer van zeldzame aardmetalen omdat er geen neodymium magneten aan te pas komen. Wel is er een kleine hoeveelheid yttrium nodig.
De EMS-groep zal de rotorspoelen en de koeling ontwerpen en testen. Voor de assemblage van de twintig ton zware rotor, met een diameter van vijf meter, neemt de groep de Nederlandse industrie in de arm. Na de installatie in 2018 wordt de nieuwe generator een jaar lang intensief getest.