UT combineert robotica en elektrostimulatie voor revalidatie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De combinatie van robotica en elektrische spierstimulatie is een veelbelovende aanpak voor armrevalidatie, stelt UT-promovendus Ard Westerveld. Hij ontwikkelde een eerste prototypesysteem dat de twee technologieën combineert. Morgen promoveert hij op het onderwerp.

Een hersenbeschadiging door een beroerte of een ongeval kan onder meer de armfunctie aantasten. Om de arm weer te leren gebruiken, zijn intensieve oefensessies nodig – niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de therapeut. Daarom wordt er gekeken naar manieren om dit te automatiseren. Het idee is dat er dan minder begeleiding nodig is van de therapeut, zodat de patiënt meer kan oefenen en er bespaard kan worden op het personeel.

Uit eerdere onderzoeken was al bekend dat robotsystemen die de zwaartekracht van de arm compenseren en de arm in de juiste richting sturen, kunnen helpen. Vingerbewegingen zijn echter te fijn om met deze manier aan te pakken. Daarvoor wordt er gekeken naar het stimuleren van de zenuwen via elektroden op de armen om grijpbewegingen te oefenen. Een grijpbeweging heeft in de praktijk echter alleen zin wanneer die gecombineerd wordt met een armbeweging.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.