Update: TU Eindhoven en Groningen naar EK robotvoetbal

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Het Tech United-robotvoetbalteam van de TU Eindhoven is de enige Nederlandse inzending op de officieuze Europese kampioenschappen in Hannover van 21 tot 25 april. Tech United doet mee in de mid size-klasse; rijdende robots van ongeveer een halve meter hoog, die zelfstandig de omgeving moeten waarnemen en hun spel uitstippelen. In Duitsland strijdt Tech United tegen dertien teams van over de hele wereld.

Robotvoetbal is een academische oefening in robotbouwen. Het doel is om teams van robots zonder menselijke aansturing tegen elkaar te laten spelen. De ultieme goal is om in 2050 een serieus potje te kunnen spelen tegen het regerend kampioensteam van vlees en bloed. In de meeste gevallen sleutelen de deelnemers alleen in hun vrije tijd aan de robots. In het verleden hebben Nederlandse teams van verschillende universiteiten meegespeeld. Ook Philips Applied Technology had een goed spelend team.

Tech United werd in 2005 opgericht. In 2006 kwam het niet verder dan de eerste ronde, maar vorig jaar wist het team brons te pakken op de Europese kampioenschappen. Het belangrijkste instrument op de robots is de camera, die via een bolle spiegel bovenop het veld waarneemt. Via kleurcoderingen weten de robots wat wat is. Nieuw dit jaar is dat de robots over een ingebouwd elektronisch kompas beschikken zodat ze over meer richtingsgevoel beschikken. Vorig jaar werkte die feature nog niet naar behoren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.