Universiteiten en industrie niet tevreden met Miljoenennota

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Werkgeversvereniging FME en universiteitenkoepel VNSU zijn niet te spreken over de begroting die het kabinet gisteren heeft gepresenteerd. FME vindt dat er te weinig middelen worden vrijgemaakt voor r&d en innovatie, terwijl de VNSU klaagt dat hbo’s en universiteiten te weinig terugzien van het geld dat de afschaffing van de studiebeurs oplevert.

Het kabinet gaat de twee grootste fiscale r&d-regelingen, de WBSO en de RDA, samenvoegen. Zo wil het kabinet de regeling effectiever maken en de aanvraagprocedure voor bedrijven vereenvoudigen. Ze krijgen er volgend jaar bovendien honderd miljoen euro bij, en nog eens 115 miljoen euro het jaar erna. Eerder voorgenomen bezuinigingen zijn daarmee van tafel. Tevens komt er vanaf 2017 vijftig miljoen euro extra beschikbaar voor start-ups en het mkb, en per 2018 vijf miljoen extra per jaar voor het Toekomstfonds.

Voor FME-voorzitter Dezentjé Hamming is het onvoldoende. ‘Ik maak me echt zorgen over het ambitieniveau. Meer geld is nodig voor innovatie, onder andere om de versnellingsagenda Smart Industry te realiseren. Ook vraag ik de Tweede Kamer ervoor te zorgen dat de TKI-toeslag wordt verruimd en dat het budget voor de mkb- innovatiestimuleringsregeling MIT wordt vergroot. Er is zeker 500 miljoen euro nodig.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.