Universal Robots blijft koploper in industriële cobots

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Er zijn wereldwijd meer dan vijftig fabrikanten van collaboratieve robots, maar slechts een handvol daarvan heeft tot nu toe cobots op een substantiële schaal toegepast. Op dit moment zijn er tienduizenden cobots verkocht, voor jaarlijks zo’n half miljard dollar. In de industrie is het Deense Universal Robots de duidelijke koploper, schrijft onderzoeksbureau ABI Research in zijn nieuwe Industrial Collaborative Robots Competitive Assessment.

Het rapport heeft twaalf cobotfabrikanten geanalyseerd: ABB, Aubo, Automata, Doosan, Fanuc, Franka Emika, Kuka, Precise Automation, Productive Robotics, Techman, Universal en Yaskawa Motoman. ‘De marktleiders in cobots hebben over het algemeen goed ontwikkelde cobotplatforms, in veel gevallen ondersteund door een ecosysteem met toepassingen, accessoires en end-of-arm-tooling’, zegt ABI-analist Rian Whitton. Met 37 duizend verkochte cobots staat Universal Robots bovenaan. Tweede is het Taiwanese Techman met tienduizend stuks, derde het Koreaanse Doosan met meer dan tweeduizend. Precise Automation, dat een geavanceerde direct drive-oplossing gebruikt om snellere cobots te ontwikkelen, wordt door ABI bestempeld als de meest innovatieve van de twaalf. Net voor UR dat vanwege zijn veel hogere verkoopcijfers toch duidelijk op positie 1 komt.

Er zijn verschillende bedrijven die te jong zijn om de dominante partijen in de cobotmarkt uit te dagen, maar nieuwe en disruptieve technologieën ontwikkelen die hen de komende jaren de wind in de zeilen geven. Productive Robotics is daarvan een goed voorbeeld. De Californische ontwikkelaar heeft een cobotarm met ingebouwde vision, zeven assen voor grote flexibiliteit, groot bereik en een zeer betaalbare prijs, maar moet nog marktaandeel verwerven. Automata, een Brits bedrijf dat een ‘desktop’ cobot ontwikkelt van minder dan zevenduizend dollar, verlaagt de drempel voor kleinere spelers aanzienlijk en zet in op het gebruik van open-source middleware zoals Ros om industriële cobots te programmeren. Het Duitse Franka Emika en het Chinees-Amerikaanse Aubo Robotics zijn ook relatieve nieuwkomers op de markt die voortbouwen op het succes van Universal Robots en de concurrentiestrijd aangaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.