Universal Robots blijft koploper in industriële cobots

Alexander Pil
10 september 2019

Er zijn wereldwijd meer dan vijftig fabrikanten van collaboratieve robots, maar slechts een handvol daarvan heeft tot nu toe cobots op een substantiële schaal toegepast. Op dit moment zijn er tienduizenden cobots verkocht, voor jaarlijks zo’n half miljard dollar. In de industrie is het Deense Universal Robots de duidelijke koploper, schrijft onderzoeksbureau ABI Research in zijn nieuwe Industrial Collaborative Robots Competitive Assessment.

Universal Robots blijft in de nabije toekomst de marktleider in cobotica, maar voelt de concurrentie in zijn nek hijgen.

Het rapport heeft twaalf cobotfabrikanten geanalyseerd: ABB, Aubo, Automata, Doosan, Fanuc, Franka Emika, Kuka, Precise Automation, Productive Robotics, Techman, Universal en Yaskawa Motoman. ‘De marktleiders in cobots hebben over het algemeen goed ontwikkelde cobotplatforms, in veel gevallen ondersteund door een ecosysteem met toepassingen, accessoires en end-of-arm-tooling’, zegt ABI-analist Rian Whitton. Met 37 duizend verkochte cobots staat Universal Robots bovenaan. Tweede is het Taiwanese Techman met tienduizend stuks, derde het Koreaanse Doosan met meer dan tweeduizend. Precise Automation, dat een geavanceerde direct drive-oplossing gebruikt om snellere cobots te ontwikkelen, wordt door ABI bestempeld als de meest innovatieve van de twaalf. Net voor UR dat vanwege zijn veel hogere verkoopcijfers toch duidelijk op positie 1 komt.

Er zijn verschillende bedrijven die te jong zijn om de dominante partijen in de cobotmarkt uit te dagen, maar nieuwe en disruptieve technologieën ontwikkelen die hen de komende jaren de wind in de zeilen geven. Productive Robotics is daarvan een goed voorbeeld. De Californische ontwikkelaar heeft een cobotarm met ingebouwde vision, zeven assen voor grote flexibiliteit, groot bereik en een zeer betaalbare prijs, maar moet nog marktaandeel verwerven. Automata, een Brits bedrijf dat een ‘desktop’ cobot ontwikkelt van minder dan zevenduizend dollar, verlaagt de drempel voor kleinere spelers aanzienlijk en zet in op het gebruik van open-source middleware zoals Ros om industriële cobots te programmeren. Het Duitse Franka Emika en het Chinees-Amerikaanse Aubo Robotics zijn ook relatieve nieuwkomers op de markt die voortbouwen op het succes van Universal Robots en de concurrentiestrijd aangaan.

Misschien verrassend is dat de grote aanbieders van traditionele industriële robotica over het algemeen minder succesvol met hun cobotlijnen. ABI Research stelt dat dit gedeeltelijk te maken heeft met focus. Hoewel cobots waardevol zijn, zijn ze over het algemeen vooral geschikt voor toepassingen met kleinere volumes en een grotere verscheidenheid aan eindgebruikers. De klanten van ABB, Fanuc, Kuka en Yaskawa Motoman zijn vaak grote industriële spelers die vaste automatiseringsoplossingen kopen via bulkbestellingen. Afgezien daarvan hebben deze vier bedrijven hun kaarten gezet om een grotere omzet in China, waar de voordelen van een cobot ten opzichte van traditionele industriële systemen veel minder duidelijk is dan in Europa of Noord-Amerika. Whitton: ‘Hoewel veel van de cobots die door deze bedrijven worden ingezet indrukwekkend zijn, en veel softwarediensten leveren, verliezen ze het op de hoge kosten en minder gebruiksgemak.’

Vooruitkijkend zullen de grotere industriële spelers waarschijnlijk hun relatieve positie verbeteren, aangezien de toekomstige groei van cobots berust op schaalvergroting en grote implementaties. ‘Universal Robots blijft in de nabije toekomst waarschijnlijk de marktleider, maar zal in toenemende mate de concurrentie voelen van ontwikkelaars die al tweede-generatie cobots ontwikkelen met aanzienlijke hardwareverbeteringen. Ondertussen zullen enkele meer innovatieve bedrijven de acceptatie kunnen versnellen door prijsverlagingen, verbeterde flexibiliteit en gemeenschappelijke platforms om de samenwerkingsmogelijkheden op industriële robots te verbeteren’, aldus Whitton.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.