Unity-deal brengt Unit040 dichter bij wereldpositie in digital twinning

Het Nederlandse Unit040 en de Amerikaanse game-enginegigant Unity Technologies hebben een strategische samenwerking gesloten waarin de laatste de digital twin-toolbox uit Eindhoven op wereldwijde schaal zal vermarkten en verkopen. Deze deal zal Unit040 dichter bij zijn ambitie brengen om een ​​wereldspeler te worden in de markt voor digital twinning

René Raaijmakers
20 juni 2019

Unit040 is in 2006 opgericht door vijf studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Tijdens hun stages merkten ze dat veel bedrijven problemen hadden met het uitleggen van hun producten, zowel intern als extern. Ze besloten om de werking van apparaten en technologie te visualiseren. Aanvankelijk bestond hun dienstverlening voornamelijk uit het maken van animaties met weinig intelligentie. Maar geleidelijk begonnen ze hun digitale modellen aan software te koppelen. Rond 2011 ontstonden de eerste virtuele prototypen.

Vier jaar geleden besloot Unit040 om zwaar te investeren in de ontwikkeling van een platform dat klanten hielp bij het bouwen van hun eigen digital twin. Met de resulterende toolbox van Prespective kan een tweeling worden gemaakt voor complexe systemen, gaande van civieltechnische projecten en hightech machines tot complete productielijnen. Hiermee heeft Unit040 met succes projecten uitgerold bij twintig bedrijven, voornamelijk in Nederland. Prespective is gebouwd op Unity3D, de motor van het Amerikaanse Unity dat games bouwt zoals Cycles, Trinity en Unruly Heroes.

Edward Martin, technisch productmanager van Unity, legde die afgelopen mei uit hoe digital twins technici op de Brainport Industries Campus helpen.

In een recent evenement op de Brainport Industries Campus legde de technische productmanager van Unity, Edward Martin, uit hoe digitale tweelingen het engineering- en ontwikkelproces van complexe systemen ondersteunen. ‘Echt elk object dat geometrie, beweging, besturing en interactie met mensen bevat’, zei Martin. ‘Hoe complexer een systeem wordt, hoe meer je te maken hebt met gedrag en onverwachte uitkomsten. Vooral bij grote ontwikkelteams. Ook wordt het voor ontwikkelaars steeds moeilijker om de complexiteit te bevatten, wat resulteert in vertragingen, kostenoverschrijdingen en zelfs het niet kunnen halen van doelen.’ Met alle concurrentie helpt digital twinning bedrijven aan een betere uitkomst, stelt Martin. ‘Dit is wat Unit040 doet: een kader bieden voor een digitale tweeling.’

Nu brengen Unity (vierduizend medewerkers) en Unit040 (vierentwintig werknemers) hun partnerschap naar het volgende niveau met een wereldwijde verkoopovereenkomst. De doelmarkten zijn productie en automotive. Unit040-ceo en mede-oprichter, Jorick Huizinga, zegt: ‘Niet alleen is Unity3D de krachtigste game-engine ter wereld, Unity’s innovatieve karakter en mondiale aanwezigheid maakt ze ook een zeer compatibele partner. Ik kijk uit naar een vruchtbare samenwerking.’

‘Unity wil vooruitgang boeken in de maakindustrie’, zegt Daniel Fanego, verantwoordelijk voor business development bij Unit040. ‘Met deze deal zal onze verkoopcapaciteit met zeventig mensen toenemen.’ Fanego verwacht dat het huidige team het komende jaar bijna zal verdubbelen.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.