Uniiq-investering voor intuïtieve feedback Smart-Ship

Jessica Vermeer
17 februari 2020

Smart-Ship ontvangt een Uniiq-investering van 200 duizend euro. Met het geld kan de Delftse techstarter zijn technologie voor intuïtieve feedback aan kapiteins doorontwikkelen. Die haptische terugkoppeling helpt kapiteins om veiliger en met minder brandstofverbruik te besturen.

Foto: Smart-ship

Om grote schepen efficiënt en veilig te kunnen varen wordt mechanische aansturing vervangen door elektrische aansturing, waardoor het gevoel uit de besturing verdwijnt. De kapitein maakt dan gebruik van informatie op monitors. De grote hoeveelheid visuele signalen kan vermoeiend werken, wat in de praktijk fouten veroorzaakt.

De technologie van Smart-Ship werd ontwikkeld door Roy Kok tijdens zijn afstudeeropdracht voor de marine aan de TU Delft. Hij geeft de kapitein een intuïtievere vaarervaring door signalen van het systeem terug te koppelen als haptische feedback. Dit vereist minder inspanning en concentratie van de kapitein. De programmeerbare hendel kan ook worden ingezet bij in trainingscentra.

De Uniiq-investering wordt ingezet om de toepassingen van de Smart-Ship-technologie uit te breiden naar verschillende soorten controllers en markten. Momenteel werkt het bedrijf aan een toepassing voor de binnenvaart en baggerschepen. Ook wordt de gebruikerservaring geoptimaliseerd binnen twee pilots met onderzoeksinstituut Marin en simulatiepartij Vstep.