Uniiq-investering voor intuïtieve feedback Smart-Ship

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

Smart-Ship ontvangt een Uniiq-investering van 200 duizend euro. Met het geld kan de Delftse techstarter zijn technologie voor intuïtieve feedback aan kapiteins doorontwikkelen. Die haptische terugkoppeling helpt kapiteins om veiliger en met minder brandstofverbruik te besturen.

Om grote schepen efficiënt en veilig te kunnen varen wordt mechanische aansturing vervangen door elektrische aansturing, waardoor het gevoel uit de besturing verdwijnt. De kapitein maakt dan gebruik van informatie op monitors. De grote hoeveelheid visuele signalen kan vermoeiend werken, wat in de praktijk fouten veroorzaakt.

De technologie van Smart-Ship werd ontwikkeld door Roy Kok tijdens zijn afstudeeropdracht voor de marine aan de TU Delft. Hij geeft de kapitein een intuïtievere vaarervaring door signalen van het systeem terug te koppelen als haptische feedback. Dit vereist minder inspanning en concentratie van de kapitein. De programmeerbare hendel kan ook worden ingezet bij in trainingscentra.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen