Ultrasone sensoren Pepperl+Fuchs tellen flessen op bottellijnen

Alexander Pil
16 september 2014

Pepperl+Fuchs introduceert ultrasone sensoren die de materiaalstroom op snelle transportbanden in de voedings- en drankenindustrie probleemloos detecteren. Deze zendontvangers uit de UBEC300-18GM40-serie herkennen flessen van transparant glas of plastic en bieden IP68/69K-bescherming. Op plaatsen waar geen agressieve schoonmaakmiddelen komen, volstaan standaard cilindrische, ultrasone sensoren zoals die uit de UBE1000-18GM40-reeks van Pepperl+Fuchs.

Snelheid en hygiëne zijn doorslaggevende factoren in de voedings- en drankenindustrie. Korte cyclustijden en een minimale machine- en installatiestilstand zijn cruciaal. Vereisten op het vlak van hygiëne mogen ook niet worden verwaarloosd. Strenge regels en certificaten zijn nodig om hoogwaardige eindproducten te verkrijgen.

Op bottellijnen moeten inkomende en uitgaande flessen continu worden geteld, ongeacht het materiaal waaruit ze zijn vervaardigd of het type vloeistof waarmee ze worden gevuld. Aan het einde van pet-blaasmachines en flessenwasmachines worden individuele flessen gescand en geteld om een vlotte materiaaldoorstroming te garanderen.

De verwerking van individuele flessen op een transportband verloopt normaal te snel voor ultrasone sensoren. De flessen schieten te snel aan de sensor voorbij en de ruimte tussen twee opeenvolgende flessen is vaak te klein. Om die reden zijn cilindrische, ultrasone zendontvangers juist geschikt voor het tellen van flessen.

Het gebruik van stoom en chemicaliën bij het schoonmaken in deze toepassingen betekent dat de cilindrische, ultrasone zendontvanger over een hoge chemische bestendigheid moeten beschikken, minimaal IP68/69K. Daar komen de spatbestendige UBEC300-18GM40-sensoren om de hoek kijken.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!