Ultimaker lanceert volgende generatie 3D-printer

Alexander Pil
24 september 2013

Afgelopen vrijdag heeft Ultimaker zijn nieuwste 3D-printer aan het publiek getoond. De Ultimaker2 is sneller, efficiënter, stiller (slechts 49 dB) en gebruiksvriendelijker dan de Ultimaker Original. Ook is het bouwvolume vergroot tot 22,5 bij 22,5 bij 20,5 centimeter. Een verwarmd platform zorgt ervoor dat gebruikers de geprinte objecten makkelijker uit het apparaat kunnen pakken. De Ultimaker2 kost 1895 euro exclusief BTW.

Het bedrijf uit Geldermalsen zegt met de Ultimaker2 in te spelen op de vraag uit de markt om meerdere materialen te printen. Naast de kunststofsoort PLA is de nieuwe machine ook geschikt voor ABS – waar Lego van wordt gemaakt – nylon en materialen die vergelijkbaar zijn met hout en steen zoals Laywood en Laybrick.

Tegelijk met de Ultimaker2 lanceert de machinebouwer nog twee innovaties: Cura en Youmagine.com. Cura is 3D-printsoftware die modellen tot zestig keer sneller kan verwerken als vergelijkbare programma‘s, aldus Ultimaker. ’Het is zo snel dat de software al klaar is met het verwerken van je bestand voordat je op ’print‘ hebt kunnen klikken‘, zegt medeoprichter Erik de Bruijn. Youmagine.com is een online platform dat erop is gericht om niet alleen 3D-bestanden te hosten, maar gebruikers ook de gelegenheid geeft om samen 3D-designs te bouwen, ontwerpen te delen en gesponsorde wedstrijden te organiseren.