Uitvoerbeperkingen VS frustreren afzet ASMI in China

Paul van Gerven
René Raaijmakers
2 november 2022

ASM International (ASMI) schat dat meer dan 40 procent van de omzet in China wordt getroffen door de nieuwe exportbeperkingen die de VS heeft opgelegd. Uit voorzorg weigert de in Almere gevestigde producent van halfgeleiderapparatuur alle orders die betrekking hebben op geavanceerde technologie die onder de beperkingen valt.

Dit ter bescherming van het personeel van het bedrijf uit de VS, voor wie het illegaal lijkt zich in te laten met de halfgeleiderfabrikanten die in China vooroplopen.

Foto: ASMI

Vooral als gevolg van de impact op de Chinese orders daalden de boekingen van ASMI in het derde kwartaal met 676 miljoen euro, tegenover een recordniveau van 943 miljoen euro in het tweede kwartaal. ‘Als we de impact op de orders uit China buiten beschouwing laten, dan zou de daling van onze orders voor het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal veel gematigder zijn geweest’, aldus Benjamin Loh, ceo van ASMI.

China is een groeimarkt voor ASMI. Het Almeerse bedrijf zegt dat zijn machines breed worden ingezet, van analoge chips, logic en DRAM tot 3D-NAND-geheugens. ASMI zegt de de Amerikaanse regelgeving op dit moment zo ruim mogelijk te interpreteren. In China levert het bedrijf machines aan logic- en foundyklanten, met fabrieken voor de 14 nanometer node en lager. In het geheugensegment gaat het om DRAM van 18 nanometer en lager en 3D-NAND van 128 lagen en hoger. ‘Ze zijn niet echt de meest geavanceerde, maar naar Chinese maatstaven worden ze als geavanceerd beschouwd’, zei Loh tijdens de bespreking van de kwartaalcijfers.

Deze klanten worden nu dus afgeknepen, hoewel het hier nog helemaal niet duidelijk is of de Amerikaanse ingrepen hierop betrekking hebben. Loh wilde het precieze aantal niet noemen, maar zei dat het in totaal om vijf tot tien klanten gaat.

ASMI zegt in China bovengemiddelde marges te halen. De afgelopen jaren nam de omzet van het Almeerse bedrijf daar gestaag toe tot 10 procent van de totale omzet in 2021. In de eerste negen maanden groeide dat zelfs naar 16 procent.