Uitgeholde AFM werkt als mechanische sensor

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Mesa+-onderzoekers hebben de tip van een atomic force microscope (AFM) uitgehold om er druppeltjes vloeistof doorheen te laten lopen. Deze ‘nanovulpen’ kan niet alleen het oppervlak op nanoschaal aftasten, maar gelijk ook chemisch karakteriseren. Bijvoorbeeld concentraties van stoffen of corrosie is heel lokaal te bepalen. In een recente publicatie in Analytical Chemistry toonden ze dit principe aan.

Een AFM bestaat uit een flexibel armpje met een tip die een oppervlak op nanoschaal aftast. De bewegingen van de tip worden gevolgd met een laser die op deze cantilever reflecteert. De onderzoekers hebben de cantilever nu voorzien van een microbuisje omgeven door een speciale mechanische structuur, omdat het kwik er onder hoge druk – 6 bar – door wordt geperst.

Voor de vloeistof viel de keuze op kwik, omdat dit een aantal aantrekkelijke eigenschappen heeft, zoals een extreem schoon oppervlak. Het blijkt inderdaad mogelijk om een keurige druppel te creëren aan de tip. Die druppel fungeert als sensor en is eenvoudig te vervangen door een nieuwe sensor – de volgende druppel. Het kwik in het kanaal geleidt de elektrische stroom voor de meting.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.