Uitgaven halfgeleiderapparatuur overschrijden 100 miljard dollar

Paul van Gerven
31 maart 2022

De honger van de halfgeleiderindustrie naar capaciteitsuitbreidingen duwt de uitgaven aan front-end apparatuur voor het eerst boven de 100 miljard dollar, staat in een rapport van Semi. Volgens de handelsorganisatie zullen de wereldwijde uitgaven voor fab-apparatuur voor front-end faciliteiten jaar op jaar met 18 procent stijgen tot een recordhoogte van 107 miljard dollar in 2022. ‘Deze belangrijke prestatie is een eerbetoon aan de niet-aflatende drive om capaciteit toe te voegen en te upgraden om een ​​breed scala aan markten en opkomende toepassingen aan te pakken, waardoor de verwachtingen voor industriële groei op de lange termijn worden versterkt om elektronica voor de digitale wereld mogelijk te maken’, aldus Semi-ceo Ajit Manocha.

Semi’s World Fab Forecast-rapport laat zien dat de wereldwijde halfgeleiderindustrie de capaciteit dit jaar met 8 procent verhoogt, na een stijging van 7 procent in 2021. De capaciteitsgroei zal naar verwachting blijven toenemen, met een stijging van 6 procent in 2023. De markt zag voor het laatste een groei van 8 procent in 2010, toen het 16 miljoen wafers per maand (200 mm-equivalenten) bereikte – bijna de helft van de 29 miljoen wafers per maand (200 mm-equivalenten) die voor 2023 werden geraamd.

De foundrysector, met een aandeel van ongeveer 50 procent, zal in 2022 en 2023 het grootste deel van de apparatuuruitgaven voor zijn rekening nemen, gevolgd door geheugen met 35 procent. De twee sectoren vertegenwoordigen ook de meeste capaciteitsverhogingen.