Uitgaven fab-apparatuur op weg naar recordniveaus

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Volgens Semi’s driemaandelijkse World Fab Forecast-rapport zullen de wereldwijde uitgaven voor fab-apparatuur voor front-end-faciliteiten naar verwachting met 20 procent op jaarbasis toenemen tot een recordhoogte van 109 miljard dollar in 2022. Dit zou het derde achtereenvolgende jaar van groei betekenen. Bovendien zullen de fab-investeringen in 2023 naar verwachting sterk blijven. ‘De wereldwijde industrie voor halfgeleiderapparatuur blijft op schema om voor het eerst de drempel van 100 miljard dollar te overschrijden’, zegt Semi-topman Ajit Manocha. ‘Deze historische mijlpaal is een uitroepteken voor de huidige reeks ongekende groei in de sector.’

Het rapport laat zien dat de wereldwijde halfgeleiderindustrie de capaciteit dit jaar met 8 procent verhoogt, na een stijging van 7 procent in 2021. De capaciteitsgroei zal naar verwachting aanhouden in 2023, met een stijging van 6 procent. De fab-apparatuurindustrie zag voor het laatst een groei van 8 procent op jaarbasis in 2010, toen het 16 miljoen wafers per maand (200 mm-equivalent) bereikte – bijna de helft van de 29 miljoen wafers per maand (200 mm-equivalenten) die voor 2023 worden geraamd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.