Uilenvleugels inspireren Siemens voor geluidsarme windturbinebladen

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Geluidsarme windturbines zijn cruciaal voor het succes van veel windparken op land. Daarom heeft Siemens de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om zijn windturbines nog stiller te maken. Een doorbraak hierbij is de introductie van een nieuwe generatie van de zogenaamde Dinotail, een aerodynamische toevoeging aan het rotorblad. De achterrand van een uilenvleugel vormde de inspiratie voor dit geluidsbeperkende onderdeel.

Uilen zijn stille jagers. Dankzij hun geruisloze vlucht kunnen ze hun prooi – meestal kleine knaagdieren – onopgemerkt naderen. Uilen kunnen dit dankzij de bijzondere structuur van hun vleugels: een getande structuur aan de achterrand en minuscule kammen aan de voorrand verminderen het ruisen van de luchtstroom, omdat deze in kleinere wervelingen wordt opgedeeld. Dit effect wordt nu toegepast in een nieuwe uitvinding van Siemens, die de aero-akoestische eigenschappen van rotorbladen optimaliseert.

Naast de wervelingsgeneratoren op het bladoppervlak voorziet Siemens de achterranden van een combinatie van tanden en kammen. Samen creëren deze tanden en kammen kleine wervelingen, precies op het punt waar de snellere bovenstroom van het rotorblad de langzamere onderstroom treft. Hierdoor wordt het geruis van de achterrand van het blad aanzienlijk verminderd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.