Twentse zonneauto wint eerste editie Solar Challenge Morocco

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Solar Team Twente is de winnaar van Solar Challenge Morocco 2021; een zware zonnerace over 2500 kilometer door de woestijnen en het hooggebergte van het West-Afrikaanse land. In de slotetappe kwam de leidende positie van het team met studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente niet meer in gevaar.

In de afgelopen jaren werkte Solar Team Twente nauwgezet aan de ontwikkeling van een aantal componenten specifiek gebouwd voor de zonneauto. Daarbij werkte het studententeam samen met partners uit het bedrijfsleven. Juist die eigen ontwikkelde componenten bleken goud waard in Marokko.

Thijs Alberts, elektro-engineer van Solar Team Twente: ‘Zo hebben we dit jaar een nieuwe, zelf ontworpen aandrijflijn in gebruik genomen, waaronder de motorcontroller Jasmine.’ Dat geheime wapen bleek de sleutel tot het succes. ‘Door te werken met componenten die nauwkeurig te configureren zijn op de specifieke eigenschappen van een auto op zonne-energie en de omstandigheden van de race hebben we hier een nagenoeg probleemloze wedstrijd kunnen rijden. Dit was een geweldige test voor de auto, en bovendien belangrijke winst voor de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden met behulp van zonne-energie.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.