Twentse studenten onthullen elektrische racemotor met 200 pk

Alexander Pil
3 juni 2021

Het studententeam Electric Superbike Twente uit Enschede heeft zijn nieuwe racemotor gepresenteerd. De motor, genaamd Delta-XE, is het resultaat van een jaar lang ontwerpen en bouwen. Ondanks de coronacrisis is het de studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion gelukt om vóór de start van het raceseizoen de motor af te krijgen. Met de nieuwe machine komt het team weer een stap dichterbij zijn ultieme doel: de MotoGP-motoren verslaan met een volledig elektrische variant.

Foto: Sebastiaan Bors

De nieuwe motor is vooral krachtiger en betrouwbaarder dan het model van vorig jaar. Door het oude ontwerp door te ontwikkelen heeft de elektromotor veel meer vermogen in hetzelfde formaat, van 150 naar 200 pk. Hiermee moet de motor een topsnelheid van 300 km/h kunnen halen. De motor kan van 0 naar 100 km/h accelereren in minder dan drie seconden.

Zoals ieder jaar is ook op het gebied van veiligheid weer veel verbeterd. Zo zit het hele hoogvoltagesysteem in één batterijpakket. Dit maakt het veiliger én makkelijker om aan de motor te werken. Ook het opladen is gestandaardiseerd en gebruiksvriendelijker gemaakt. De motor kan nu worden opgeladen met een CCS-stekker die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor een Tesla.

De nieuwe motor is ongeveer net zo zwaar als die van vorig jaar, maar heeft wel meer batterijcellen. Het aantal cellen is verhoogd naar 576, samen goed voor 13,5 kWh aan energie. Dit is te vergelijken met ongeveer 34 elektrische fietsen. Het batterijpakket weegt ongeveer 80 kilo, een groot deel van het totale gewicht van de motor. De toename van het vermogen ten opzichte van vorig jaar is mogelijk, omdat het batterijpakket nu maar liefst 800 Volt levert. Meer vermogen betekent ook dat er meer koeling nodig is. Extra koelvinnen op de behuizing van de elektromotor en twee verschillende koelsystemen moeten helpen om de warmte af te voeren.

De races die op de kalender stonden, zijn voorlopig uitgesteld door de coronacrisis. Begin september staat er een race in Hengelo (Gelderland) op de planning. Een race waar het team al meerdere jaren een vaste plek in de startopstelling heeft. Dit jaar hopen de studenten met twee motoren twee plekken te bezetten op de startgrid.

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.