Twentse studenten onthullen elektrische racemotor met 200 pk

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het studententeam Electric Superbike Twente uit Enschede heeft zijn nieuwe racemotor gepresenteerd. De motor, genaamd Delta-XE, is het resultaat van een jaar lang ontwerpen en bouwen. Ondanks de coronacrisis is het de studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion gelukt om vóór de start van het raceseizoen de motor af te krijgen. Met de nieuwe machine komt het team weer een stap dichterbij zijn ultieme doel: de MotoGP-motoren verslaan met een volledig elektrische variant.

De nieuwe motor is vooral krachtiger en betrouwbaarder dan het model van vorig jaar. Door het oude ontwerp door te ontwikkelen heeft de elektromotor veel meer vermogen in hetzelfde formaat, van 150 naar 200 pk. Hiermee moet de motor een topsnelheid van 300 km/h kunnen halen. De motor kan van 0 naar 100 km/h accelereren in minder dan drie seconden.

Zoals ieder jaar is ook op het gebied van veiligheid weer veel verbeterd. Zo zit het hele hoogvoltagesysteem in één batterijpakket. Dit maakt het veiliger én makkelijker om aan de motor te werken. Ook het opladen is gestandaardiseerd en gebruiksvriendelijker gemaakt. De motor kan nu worden opgeladen met een CCS-stekker die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt voor een Tesla.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen