Twentse robotische endoscoopbesturing maakt het arts makkelijker

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

UT-promovendus Jeroen Ruiter heeft samen met Demcon een robotische aansturing ontwikkeld om endoscopen en chirurgische instrumenten die daar doorheen gevoerd worden eenvoudig te bedienen. Met het systeem is een endoscoop door Ć©Ć©n persoon te bedienen, in plaats van door twee of drie zoals op het moment vaak het geval is. Ruiter promoveert morgen op het ontwerp.

Het ontwerp is bedoeld voor endoscopen die via natuurlijke lichaamsopeningen worden ingebracht. Dit is nodig voor inspectie of behandeling aan bijvoorbeeld het darmkanaal. De UT zet echter vooral in op de mogelijkheid om de buikholte te bereiken via een incisie in bijvoorbeeld de maagwand. Er ontstaat dan geen zichtbaar litteken zoals bij de huidige sleutelchirurgie en de impact op de patiƫnt is wellicht kleiner.

Een geavanceerde aansturing van de endoscoop en de instrumenten is hiervoor echter een vereiste. De standaard endoscoop is een flexibele slang met camera, die mechanisch bestuurd wordt. Bij ingrepen wordt deze vaak door twee of drie personen bediend. Instrumenten voor sleutelgatchirurgie worden apart ingebracht als rigide staven en eveneens mechanisch bediend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.