Twentse robot stuurt biopsienaald trefzeker naar doelgebied

Pieter Edelman
28 augustus 2015

Met behulp van ultrageluid en computeraansturing zijn flexibele naalden op submillimeterniveau naar een doelgebied te sturen in biologisch weefsels. Dat komt naar voren uit het onderzoek van Momen Abayazid aan UT-onderzoeksinstituut Mira, die afgelopen week op het onderwerp promoveerde.

Op het moment gebruiken medici doorgaans stijve, relatief dikke naalden om bijvoorbeeld biopten te nemen. Daarmee kunnen ze alleen recht naar het doel prikken, wat het lastig maakt om gevoelige structuren te vermijden. Bovendien bestaat de kans dat het doelgebied gemist wordt doordat het vervormt.

Het Twentse systeem gebruikt een flexibele naald die dankzij een asymmetrische punt een gebogen weg aflegt wanneer deze door een weefsel wordt geduwd. Dergelijk naalden zijn te sturen door ze strategisch te draaien tijdens het inbrengen. Door dit te koppelen aan een ultrageluidscan en via een robotsysteem realtime bij te sturen, kan de naald gericht naar het doelgebied bewegen en compenseren voor vervormingen. Ook kan het systeem obstakels of gevoelige structuren volgen en hier omheen sturen.

Abayazids onderzoek behelsde het controlesysteem dat de naald aanstuurt en het naaldlokalisatiealgoritme in dit systeem. Hij ontwikkelde bovendien een systeem waarbij de arts wel zelf de naald inbrengt, maar via trillingen en visuele feedback geholpen wordt bij het sturen van de naald. Dat moet de acceptatie in de klinische praktijk bevorderen.

Volgens de UT is het systeem technisch klaar voor toepassing bij de mens. Dit zal nog wel enige tijd duren; promotor Sarthak Misra schat dat de eerste klinische studies over drie tot vier jaar van start zullen gaan.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!