Twentse lasrobot zet nauwkeurigheidsrecord

Paul van Gerven
Leestijd: 9 minuten

Promovendus Menno de Graaf en zijn begeleider Ronald Aarts van de Universiteit Twente sloegen twee vliegen in een klap. Zij ontwikkelden een zelflerend én een zelfcorrigerend lassysteem door een commercieel verkrijgbaar sensorsysteem te koppelen aan een eveneens gekochte Stäubli-robotarm voorzien van een laserlaskop. Het resultaat is een flexibele, kostenefficiënte en vooral nauwkeurige lasrobot die complexe producten kan lassen, ook in kleine series.

Lassen met een laser heeft een lange historie. De geestelijk vader van de laser, Albert Einstein, voorspelde al de zogenaamde gestimuleerde emissie van licht waarop de laserwerking is gebaseerd. Het duurde echter tot de jaren zestig van de vorige eeuw voordat een laser daadwerkelijk het levenslicht zag. In de jaren daarna nam het beschikbare vermogen toe en konden met een geconcentreerde lichtbundel metalen worden gesmolten. De laser maakte toen zijn eerste gang van labspeeltje naar toepassingen. Inmiddels heeft hij op een groot en divers aantal andere applicatiegebieden zijn waarde bewezen.

Vergeleken met andere lastechnieken heeft laserlassen een aantal voordelen. Zo staat op de website van Industriële Lasertoepassingen dat het in de meeste gevallen niet noodzakelijk is om hulpmaterialen te gebruiken om een goede lasnaad te produceren. Aluminium, goud, staal, titanium en zilver zijn geschikt om met een laser te lassen. Bovendien is de warmte-inbreng in het materiaal laag, waardoor de vorm van het object beter blijft behouden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.