Twentse instrumentmaker meet tijdens atomair knikkerspel

6 september 2022

AUTEUR

René Raaijmakers

Demcon TSST verwacht binnen enkele maanden met een krachtmicroscoop op de markt te komen die in staat is om metingen te doen tijdens depositieprocessen. Het bedrijf biedt de analysetechnologie aan binnen zijn instrumentarium voor laserplasmadepositie (pld) in researchomgevingen.

Prototype van een in-situ afm-module.

Met pld worden met name complexe materialen ontwikkeld die bestaan uit een stapeling van verschillende materiaallagen. Op deze manier zijn dunne lagen met hoge kwaliteit atoom voor atoom en laag voor laag op te bouwen – noem het een atomair knikkerspel. ‘Met deze atomic force microscope kunnen we op atomair niveau de verschillende lagen tijdens het groeiproces bestuderen’, aldus Emiel Rutgers, algemeen directeur van Demcon TSST.

TSST, een volledige dochter van Demcon, gaat afm’s compleet geïntegreerd in pld-systemen leveren. ‘Daarnaast willen we de afm ook als upgrade voor bestaande klanten aan kunnen bieden’, zegt Rutgers. Eind dit jaar verwacht Rutgers een doorontwikkeld prototype klaar te hebben. Daarna volgen de eerste leveringen aan klanten binnen enkele maanden.