Twentse 3d-geprinte robot neemt biopt in mri

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Universiteit Twente heeft een nieuw prototype gedemonstreerd van een mri-compatible biopsierobot. De Stormram 4, zoals de robot heet, is 3d-geprint en kan zichzelf met een pneumatische aandrijving positioneren en een biopsienaald het weefsel in duwen. Daardoor kan het biopt onder begeleiding van beeldvorming genomen worden. Ten opzichte van de vorige versie is de robot een stuk kleiner gemaakt, waardoor hij ook daadwerkelijk mee kan in de mri-scanner.

De robot wordt aangedreven door rechtlijnige en gebogen luchtdrukmotoren om zich zijdelings te positioneren, hoogte en hoek in te stellen, en de naald naar voren en achteren te bewegen. Hiervoor wordt hij met vijf meter lange luchtslangen verbonden met de aansturing buiten de mri-ruimte. De robot haalt een nauwkeurigheid beter dan een millimeter.

De UT werkt bij de ontwikkeling van de Stormram samen met ZGT (Ziekenhuisgroep Twente). Het apparaat richt zich met name op borstkanker. Naast het nemen van biopten beogen de ontwikkelaars minimaal-invasieve behandelingen met naalden waarvan de tip verhit kan worden (thermo-ablatie) of erg koud (cryo-ablatie).

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.