Twents roboticacentrum van start

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Vandaag is op het TValley-congres de aftrap voor het Robotics Centre Twente, dat het roboticaonderzoek van de UT en diverse bedrijven moet focusseren. De initiatiefnemers zetten hun plannen uiteen in een rapport. De inzet is vooral niet-industriƫle robots, bijvoorbeeld voor chirurgie en huishoudelijke toepassingen. Het centrum herbergt bestaande onderzoekslijnen aan de UT, zoals het Teleflex-project voor besturing van sleutelgatoperaties. Ook wordt er al gesleuteld aan een veegrobot voor het slim schoonmaken van de openbare ruimte. En samen met onder meer revalidatiecentrum Het Roessingh wordt gewerkt aan robotondersteuning van patiƫnten bij hun herstel.

Het centrum stelt zichzelf ook expliciet de missie om de zichtbaarheid van robotica te vergroten. ā€™Zichtbare robotica-activiteiten kunnen helpen met het populariseren van wetenschap en technologie in het algemeen en engineeringeducatie in het bijzonder. Dit kan op zijn beurt de hightech maakindustrie naar een hoger plan tillen en bijdragen aan de het terugdringen van het gebrek aan hoogopgeleide ingenieurs in Nederlandā€˜, staat in het businessplan. Mede daarom ontfermt het centrum zich ook over het initiatief voor een mensachtige robot, de Twente Humanoid. Ook wil het geavanceerde systemen kopen in Japan. De inspiratie voor het centrum kwam tijdens een zakenreis naar dit land.

Het Robotics Centre Twente is een initiatief van de stichting Romech van Demcon-directeur Dennis Schipper en UT-hoogleraren Fred van Houten en Stefano Stramigioli. Het centrum is initieel afhankelijk van externe financiering. Mogelijke investeerders zijn onder meer de stichting Romech zelf, de universiteit en het Kennispark. Binnen vijf jaar moet het zichzelf kunnen bedruipen, staat in het businessplan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.