Twents depositie-instrumentarium tilt atoomlaagprocessen naar industrialisatiefase

René Raaijmakers
Leestijd: 6 minuten

Demcon TSST verkocht dit jaar zijn eerste vacuümtransferlijn. Daarnaast ontwikkelt de Twentse instrumentenmaker een atomic force microscope (afm) voor meten tijdens fysisch-chemische groeiprocessen. Met chemische dampdrukdepositie denkt directeur Emiel Rutgers de TSST-apparatuur naar een industrieel niveau te kunnen tillen.

Vier jaar na de volledige overname door Demcon constateren we dat TSST zijn horizon heeft verruimd. Begin dit jaar verscheepte het zijn eerste vacuümtransferlijn naar de Technische Universiteit van Denemarken (DTU). De transportbuis stelt onderzoekers in staat om allerlei vacuüm-, lagedruk- en meetinstrumenten te koppelen zonder dat de kwetsbare materialen in aanraking komen met de buitenlucht.

Demcon TSST komt bovendien met twee aankondigingen. De instrumentenmaker verwacht binnen enkele maanden een krachtmicroscoop op de markt te brengen die metingen kan doen tijdens depositieprocessen. Daarnaast ontwikkelen de Twentenaren apparatuur voor chemische dampdrukdepositie. Die laatste technologie stelt gebruikers in staat om sneller door te schakelen van r&d naar industrialisatie. De ald-instrumenten verwacht TSST ook dit jaar nog te kunnen introduceren, zegt Emiel Rutgers, algemeen directeur van de volledige Demcon-dochter. ‘Het past in onze ambitie om de komende jaren in omzet te verdubbelen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.