Twente wil autonome drones voor hulpverleners ontwikkelen

Pieter Edelman
16 januari 2018

Veiligheidsregio Twente wil samen met Space53, hogeschool Saxion en verschillende andere partners autonome drones ontwikkelen die in geval van nood zelfstandig opstijgen en informatie verzamelen. In eerste instantie wordt er binnen het Next Level-project een prototype ontwikkeld en in de praktijk ingezet. Dat wordt vervolgens binnen het Uiver-project (Unmanned Intelligent Verification and Respons) doorontwikkeld tot een weer- en vandalismebestendig product.

Het idee is om drones met docking station te installeren in risicogebieden. Wanneer sensoren of de meldkamer aangeven dat zich mogelijk een incident voordoet, kan de drone automatisch opstijgen en direct beginnen met verzamelen van essentiële informatie zoals beeldmateriaal. De controle over de drone kan elk moment worden overgenomen door de meldkamer of door de hulpdiensten ter plaatse. Daarvoor moet overigens wel de regelgeving worden aangepast. Momenteel is het niet toegestaan om autonome drones in de openbare ruimte te laten vliegen.

Het project is een initiatief van Veiligheidsregio Twente en Space53, het Twentse expertisecentrum voor drones. Daarnaast partneren Ambulance Oost, Brandweer Twente, de politie, Hogeschool Saxion, Twente Safety Campus en RJ Safety en Security. Het Ministerie van Justitie & Veiligheid ondersteunt het initiatief met een subsidie.