Twee onderzoeksgroepen bij Arcnl gestaakt onder druk van ASML

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Researchinstituut Arcnl bouwt twee onderzoeksgroepen af omdat cofinancier ASML ze niet relevant genoeg vindt, bericht NRC Handelsblad. Het betreft de groepen van Fred Brouwer en Sonia Castellanos, die beide onderzoek doen naar euv-fotolak. Volgens Castellanos zou het besluit hebben geleid tot een ‘gevoel van onveiligheid’ onder medewerkers. NRC sprak echter ook twee collega’s die wel genoeg speelruimte ervaren om interessante én industrieel relevante wetenschap te bedrijven bij Arcnl.

Naast de bemoeienis van ASML met de onderzoekslijn zouden er ook communicatieproblemen spelen. ‘Arcnl-onderzoekers hebben moeite met de manier van discussiëren van ASML-medewerkers, met name binnen het managementteam’, aldus het dagblad.

Arcnl of het Advanced Research Center for Nanolithography ging in 2014 officieel van start. ASML neemt veertig procent van het jaarlijkse budget van honderd miljoen euro voor zijn rekening; het resterende deel is publiek gefinancierd. De bijdrage van ASML is tien jaar gegarandeerd, met de intentie om ook daarna door te gaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen