Twee kredietfondsen voor mkb opengesteld

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Deze week zijn er twee nieuwe fondsen gelanceerd voor kredietverlening aan het mkb. De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) mikt met het Bedrijfsleningen Fonds (BLF) op bedrijven met een omzet van 25 miljoen euro of hoger, voor mkb’ers die snel willen doorgroeien lanceert het ministerie van Economische Zaken met de Europese Investeringsbank een co-investeringsfonds. EZ heeft bovendien met VNO-NCW, MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken de Nationale Financieringswijzer ontwikkeld, een app en website die het mkb informeren over beschikbare financieringsvormen.

Het BLF is gevuld met 480 miljoen euro, opgehaald bij institutionele beleggers. Het fonds neemt deel in leningen die banken onder reguliere voorwaarden willen verstrekken, maar dat niet kunnen omdat ze bijvoorbeeld al teveel financiering hebben uitstaan op de onderneming of in de sector waarin de onderneming actief is. Doordat het fonds een deel van de financiering op zich neemt, kan een groter bedrag aan ondernemingen worden verstrekt. Dankzij de evenredige inleg van banken representeert het BLF ongeveer een miljard euro aan krediet.

Het co-investeringsfonds is gericht op ervaren investeerders. Als deze business angels besluiten in een bedrijf te investeren, past het fonds dit bedrag bij tot maximaal de helft van de lening. EZ legt dertig miljoen euro in en de Europese Investeringsbank vijftien miljoen euro. Behalve om financieringsmogelijkheden te verruimen, beoogt de faciliteit ook overdracht van kennis en kunde op jonge bedrijven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.