Twee grote aspergetelers kopen automatische steekrobot Cerescon

Alexander Pil
26 oktober 2020

Afgelopen vrijdag tekenden Teboza en Martens Asperges de koopovereenkomst voor de aanschaf van een Sparter, de selectieve aspergeoogstrobot van Cerescon. De behoefte aan automatisering is door de coronacrisis alleen nog maar vergroot. Het vinden van geschikt en voldoende personeel om asperges te steken bleek voor veel aspergetelers afgelopen seizoen een nog grotere uitdaging dan voorheen.

Ron Martens van Martens Asperges: ‘Het is een bedrijfseconomische beslissing: we maken ons klaar voor de toekomst nu handoogsters steeds moeilijker te krijgen zijn. Bovendien kan de kwaliteit omhoog dus voor ons is dit dubbel interessant.’

Rik Kursten van Teboza, vult aan: ‘Als lid van de gebruikersgroep zijn we al jarenlang nauw betrokken bij de ontwikkeling van Sparter. We zien robotisering in de aspergeoogst als een uitgelezen kans om op een verantwoorde en duurzame wijze asperges te kunnen blijven telen in Nederland.’

Nieuwe directeur

In totaal zullen er in aspergeseizoen 2021 zes Sparters in Nederland en Duitsland het veld op gaan. In de jaren daarna wil Cerescon de productie geleidelijk opschalen om zo in vijf jaar tijd honderdvijftig machines per jaar commercieel te produceren. Voor de productie zijn samenwerkingen aangegaan met grote partijen uit de Brainport maakindustrie.

Ook voor de service gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in zee. Recentelijk is Denick Murraij aangetrokken als nieuwe ceo. Hij vervangt oprichter Thérèse van Vinken die wel aanblijft als verantwoordelijke voor marketing en financiën. De specialiteit van Murraij ligt mede op het vlak van productie- en serviceopzet. Met deze ontwikkeling maakt Cerescon de volgende stap naar professionalisering en laat het de startupfase voorgoed achter zich.

Sysarch online wenibinar