TU’s trekken aan de bel over financiering

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De drie technische universiteiten tasten in het duister wat betreft hun toekomstige financiering, meldt het Eindhovens Dagblad. De TU‘s weten niet hoe het kabinet een voorgenomen investering in onderzoek invult, noch hoeveel geld Europa daarvoor vrijmaakt. Het samenwerkingsverband 3TU vraagt de minister om opheldering.

Het kabinet bezuinigt op fiscale regelingen die onderzoek bij bedrijven stimuleert, en investeert een deel van de opbrengsten in de publieke kennissector. Het is echter nog niet duidelijk hoe deze herverdeling vorm gaat krijgen. In de tussentijd dreigen onderzoeksprogramma‘s stil te vallen wegens gebrek aan financiering. De TU Eindhoven zou volgens het ED tien miljoen euro eigen geld investeren ter overbrugging.

Het Europese onderzoeksbudget maakt onderdeel uit van de Europese begroting waarover de lidstaten al maanden onderhandelen. De Europese Commissie heeft voorgesteld het budget voor Horizon 2020, de opvolger van het Zevende Kaderprogramma, te verhogen van vijftig naar tachtig miljard voor zeven jaar, maar gezien de druk om te bezuinigen, valt dat bedrag mogelijk lager uit.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.