TUE’er promoveert op robot voor schedelbasischirurgie

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

TUE-onderzoeker Jordan Bos is gisteren gepromoveerd op zijn medische-robotontwerp voor boren en frezen in de schedel. Een gat uitboren in de schedelbasis moet uiterst nauwkeurig gebeuren en vergt vaak vele uren. De Robosculpt-robot kan met submillimeterprecisie automatisch en veilig een holte frezen van de gewenste vorm en afmetingen. Het is de bedoeling om de robot verder commercialiseren onder de vlag van Eindhoven Medical Robotics.

De robot is een idee van kno-arts en schedelbasischirurg Dirk Kunst van het Radboud UMC in Nijmegen. Chirurgen maken jaarlijks bij meer dan honderdduizend mensen wereldwijd een gat in de schedelbasis, bijvoorbeeld om een infectie of kanker te behandelen, of om een cochleair implantaat te plaatsen. Dit is een delicate taak, want ze komen nogal wat structuren tegen die ze zeker niet mogen raken, zoals de gezichts- en de smaakzenuw, het binnenoor en het evenwichtsorgaan. Daar komt bij dat botvijlsel en bloed het zicht door de microscoop belemmert tijdens de ingreep. De chirurg moet dan ook met uiterste concentratie werken, en dat vaak uren aaneen, in een oncomfortabele houding.

De robot is feitenlijk een cnc-frees-machine die ingesteld kan worden op basis van ct-beelden. Hij heeft zeven bewegingsassen, die een bestaand chirurg boorinstrument besturen. Voor de operatie wordt het hoofd nauwkeurig gefixeerd, waarna de robot de gewenste holte uitboort- en freest.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.