TUE, WUR, UU en UMC intensiveren samenwerking

Paul van Gerven
3 december 2020

De Technische Universiteit Eindhoven, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en Universitair Medisch Centrum Utrecht breiden hun samenwerking uit. Oktober vorig jaar kondigden ze een vierjarige samenwerkingsovereenkomst aan met een totale investering van 24 miljoen euro. Deze regeling wordt nu geïntensiveerd tot een achtjarige alliantie met plannen om 50 miljoen euro te investeren in gezamenlijke onderzoeks- en onderwijsprojecten. Door samenwerking met bedrijven en andere organisaties zou de totale investering kunnen oplopen tot een verdubbeling van dat bedrag.

De focus van de samenwerking, onder het motto ‘Challenging future generations’, zal liggen op maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, energie, voedsel en duurzaamheid. Geheel volgens het motto is aan jonge, vooraanstaande onderzoekers gevraagd om het initiatief te nemen. Daartoe hebben de vertegenwoordigers van de vier ‘Jonge Academies’ van de instellingen de handen ineengeslagen. De partners hopen dat dit stimuleert om buiten de kaders te denken en aanmoedigt om risico’s te nemen.

‘Als academische instellingen hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid om oplossingen te vinden voor de grote maatschappelijke uitdagingen waar Nederland en Europa voor staan ​​- nu meer dan ooit. Dit is een geweldige, kwaliteitsgedreven alliantie en zeer complementair, wat betekent dat we een uitstekende kans hebben om oplossingen aan te dragen en een echte impact te hebben. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen’, aldus Robert-Jan Smits, voorzitter van de Technische Universiteit Eindhoven.