TUE wijst plasma’s aan als negende profileringsgebied

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het college van bestuur van de TU Eindhoven heeft plasma‘s aangewezen als profileringsgebied. Deze statusverhoging volgt op de benoeming van kernfusie-expert Niek Lopes Cardozo als hoogleraar Science and Technology of Nuclear Fusion eerder dit jaar. Daarmee heeft de universiteit alle belangrijke deelgebieden van plasmaonderzoek onder haar hoede en was de tijd rijp voor een uitbreiding van de bestaande profileringsgebieden.

In 2005 wees het Eindhovense college van bestuur acht multidisciplinaire onderzoeksterreinen aan waarop het een leidende rol wil spelen. Deze lopen dwars door de bestaande facultaire indeling heen; bij elk profileringsgebied zijn dan ook onderzoeksgroepen van meerdere faculteiten betrokken. Voor plasma‘s zijn dat behalve het natuurkundige onderzoekscluster Plasma‘s en Straling onder meer  Electrical Power Systems (faculteit Electrical Engineering) en System & Control (Mechanical Engineering). Gerrit Kroesen, hoofd van de vakgroep Elementary Processes of Gas Discharges, gaat de plasmakar trekken.

Een profileringsgebied kan aanspraak maken op extra financiering, mits het zich werpt op een domein dat het college van bestuur heeft aangemerkt als High Potential Research Program. Tot nu toe zijn dat optische chips, intelligente verlichting, biomimetische materialen en bloedstolling.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.