TUE-voorzitter Mengelers pleit voor clustering van verzuild onderzoek

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De scheiding tussen universitair en toegepast onderzoek in Nederland moet verdwijnen. Als (technische) universiteiten en kennisinstellingen op specifieke thema’s kun krachten bundelen, kunnen ze onderwerpen van idee tot en met r&d-prototype uitwerken. Daardoor vindt fundamenteel onderzoek sneller een weg naar de markt.

Dat stelt TUE-collegevoorzitter Jan Mengelers in een interview met Link Magazine. Een consequentie van zijn voorstel is dat publieke onderzoeksinstellingen hun identiteit min of meer verliezen. TNO, bijvoorbeeld, zou moeten worden opgeknipt en per onderdeel aan een universiteit worden gekoppeld. Zo sluiten TNO’s hightech-activiteiten prima aan bij het High Tech Systems Center van de TUE, aldus Mengelers, die eerder TNO-topman was.

Mengelers voelt zich gesterkt door het recent gepubliceerde rapport ‚ÄėEvaluatieonderzoek organisaties voor toegepast onderzoek‚Äô, dat clustering naar kennisgebied aanbeveelt. ‚ÄėDe primaire focus op korte termijn ligt op het versterken van de samenwerking tussen technische universiteiten en TO2-instellingen‚Äô, aldus het rapport.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.