TUE-optimalisatie zet Bosch-transmissie in hogere versnelling

Collin Arocho
8 december 2020

De Technische Universiteit Eindhoven heeft nieuwe optimalisaties gedaan aan een automatisch transmissiesysteem voor elektrische voertuigen (ev’s) van Bosch. Het systeemupdates, die onderdeel uitmaakten van het promotieonderzoek van Caiyang Wei, zijn ontwikkeld in samenwerking met Bosch door gebruik te maken van verzamelde data over het bestaande systeem en de toepassing van simulaties om te laten zien hoe de ev-transmissie kan worden getweakt. Dit verbetert het evenwicht tussen efficiëntie en vermogen, met als bijkomend voordeel dat de totale kosten voor zowel fabrikanten als eindgebruikers mogelijk worden verlaagd.

Testauto met CVT4EV. Foto: Bosch

Momenteel wordt de ev-markt gedomineerd door single-speed transmissies die een vaste transmissie gebruiken om het vermogen van de elektromotor naar de wielen over te brengen. Het nieuwe systeem maakt gebruik van een continu variabele transmissie (cvt), zoals die in conventionele auto’s, waardoor een voertuig automatisch het toerental en het koppel van de motor kan aanpassen aan de snelheid. Anders dan bij traditionele cvt’, gebruikten de Eindhovense onderzoekers een optimalisatiemethode die niet alleen rekening houdt met de controle van de snelheid, het energieverbruik en de warmteontwikkeling, maar ook met het fysieke ontwerp van de elektrische motor en het transmissiesysteem. Door deze methode te combineren met algoritmen voor machine learning en analyse van meetgegevens, konden de onderzoekers een systeem ontwerpen dat zowel qua prestaties als efficiëntie optimaal is en tegelijkertijd de kosten verlaagt.

Bosch heeft het werk van Wei nu geïntegreerd in een nieuwe aandrijflijn genaamd CVT4EV. Volgens het bedrijf zorgen de nieuwe systeembesturingen voor snellere acceleraties, hogere topsnelheden en meer koppel aan de wielen – handig voor slepen en offroad-prestaties. ‘Door de elektromotor op het meest efficiënte werkpunt te laten werken, zorgt de cvt ook voor een lager energieverbruik’, zegt Gert-Jan van Spijk, directeur transmissie bij Bosch. ‘Bovendien maakt CVT4EV door de verminderde koppel- en toerentalvereisten van de elektromotor een compactere elektromotor mogelijk. Als alternatief kan een groter rijbereik worden geselecteerd met dezelfde motor.’