TUE start ontwikkeling van ‘impactbewuste’ robots

Jessica Vermeer
2 maart 2020

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven gaan samen met collega’s van de Technische Universiteit München, de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), en het Franse onderzoeksinstituut CRNS onderzoeken hoe ze logistieke robots impactbewust kunnen maken. Het project getiteld Impact Aware Manipulation (Iam) wordt ondersteund door de Europese Unie met een bedrag van 4,4 miljoen euro.

Foto: Technische Universiteit Eindhoven

Inpakrobots in distributiecentra kunnen niet voorspellen wat de impact van een botsing is, wat het plaatsen van pakjes vertraagt. Mensen kunnen deze inschatting wel maken, maar het werk is onaantrekkelijk. In combinatie met een stijgende vraag neemt het aantal vacatures in deze sector nog altijd toe.

Een impactbewuste robot zou hier uitkomst kunnen bieden. De bedoeling is dat de nieuwe robots betrouwbaar kunnen voorspellen wat het effect is van een harde of zachte botsing met de omgeving of met andere objecten, zodat ze die botsing kunnen benutten om items sneller op te pakken en neer te zetten.

De onderzoekers willen dit bereiken door ten eerste geavanceerde modellen te ontwerpen die kunnen voorspellen wat er gebeurt als de robot, het pakje of de lopende band tegen elkaar botsen. Ten tweede willen ze kunstmatige intelligentie gebruiken die de robot leert snel te bewegen zonder schade te veroorzaken. Als laatste gaan ze sensoren ontwikkelen die de robot oren en ogen geven zodat hij weet wat er gebeurt als er een botsing optreedt.

De bedoeling is dat de technologie wordt ingebouwd in bestaande robots, om snelle uitrol mogelijk te maken. Alessandro Saccon, onderzoeksleider namens de TUE, verwacht dat ze daardoor 10 procent sneller kunnen werken. De onderzoekers werken nauw samen met vier bedrijven die gespecialiseerd zijn in logistiek, automatisering, robotproductie en fysische simulatie: Vanderlande, Smart Robotics, het in München gevestigde Franka Emika en het Zweedse Algoryx.