TUE start met fabriek voor duurzame verbranding metaalpoeder
De verbranding van metaalpoeder heeft veel potentie als duurzaam alternatief voor kolen. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven. Inmiddels is de techniek het lab ontstegen, en vraagt het om grootschalig model om de potentie ervan aan te tonen. Met hulp van het bedrijfsleven en de provincie Noord-Brabant start de TUE na de zomer met de ontwikkeling van een industriële toepassing op het terrein van Metalot in Budel Dorplein. De provincie heeft hiervoor een subsidie van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De TUE werkt al enkele jaren aan de veelbelovende techniek die energie wint uit de verbranding van metaalpoeder. Bij het verbranden van metaalpoeder komt veel warmte vrij dat kan dienen voor stoomproductie in industrie, als alternatief voor kolen in kolencentrales en als brandstof voor vrachtauto’s en schepen. Het verbrandingsproduct, roestpoeder, wordt opgevangen en kan met behulp van duurzame energie weer worden omgezet tot metaalpoeder. Hiermee fungeert het metaal als een duurzame, circulaire energiedrager. In 2018 heeft een team van TUE-studenten, Team Solid, een kleinschalig demonstratiemodel gemaakt dat in staat was om ijzerpoeder te verbranden, stoom te produceren en elektriciteit op te wekken.
Nu is het tijd voor de opschaling naar een concrete toepassing van metaalpoeder als energiebron voor kolencentrales. ‘Met dit demonstratiesysteem willen we aantonen dat op grote schaal verbranding van metaalpoeder, ijzerpoeder in dit geval, mogelijk is’, zegt Philip de Goey, decaan Werktuigbouwkunde aan de TUE en voorzitter Metalot3C.